امروز پنجشنبه 13 اردیبهشت 1403 http://bgovaresh.cloob24.com
0

بالون معده در درمان چاقی موثر است؟

یک فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد با تاکید بر اینکه:«گذاشتن بالون یک روش موقتی برای کاهش وزن است.» خاطرنشان کرد:«تمامی تبلیغات در مورد بالون معده به عنوان یک روش آسان برای درمان چاقی گمراه کننده هستند.»

به چه کسانی چاق می گوییم؟
دکترناصر ابراهیمی دریانی درباره بالون معده برای درمان چاقی گفت:«قبل از هر چیز اول باید بدانیم چه زمانی می گوییم فردی چاق است. معمولا چاقی را براساس شاخص توده بدنی می سنجیم به این صورت که باید وزن را تقسیم بر قد به توان دو کنیم. اگر عدد به دست آمده بین 25 تا 30 باشد می گوییم این فرد اضافه وزن دارد و اگر از 30 بالاتر باشد می گوییم فردی چاق است و در صورتی که شاخص توده بدنی فرد از 40 بالاتر باشد می گوییم فرد چاقی خطرناک دارد.»
وی ادامه داد:«براساس آمار متاسفانه 30 درصد نوجوانان ما اضافه وزن دارند یعنی شاخص توده بدنی آنها از 25 بیشتر است در حالی که شاخص توده بدنی ایده آل کمتر از 25 است. همچنین طبق آماری که در آمریکا داده شده تقریبا 300 میلیون نفر در دنیا اضافه وزن دارند و شاخص توده بدنی آنها بیشتر از 30 است که نشان می دهد که تا چه حدی چاقی بخصوص در کشورهای صنعتی تهدید کننده است.»

بالون معده, درمان چاقی

چرا چاقی خطرناک است؟
این عضو هیئت مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود:«در کشور ما هم افراد بسیاری از اضافه وزن رنج می برند و توجه نسبت به این مسئله مهم است اما چرا چاقی خطرناک است؟ مطالعات نشان می دهد افرادی که چاق هستند بیشتر در معرض بیماری هایی نظیر دیابت، افزایش چربی خون، سکته های قلبی و بیماری های کرونر قلب هستند همچنین در افراد چاق سکته های مغزی و ایسکمی قلبی بیشتر است.»
وی تاکید کرد:«جالب است بدانید در افراد چاق چند نوع سرطان شایع تر است از جمله سرطان روده بزرگ یا کولون، سرطان پستان و سرطان رحم در زنان چاق و سرطان پروستات در مردان چاق نسبت به افراد عادی بیشتر دیده می شود همچنین بیماری های کبدی در این بیماران بیشتر دیده می شود و باید گفت 70 درصد از افرادی که چاق هستند از کبد چرب رنج می برند که مثل بمب قابل انفجاری در بدن یک فرد چاق است و به دلیل اینکه این بیماری بدون علامت است بسیار خطرناک بوده و این خطر وجود دارد که 3 درصد از این افراد در آینده دچار سیروز کبد شوند.»

بالون معده, درمان چاقی

لاغری و ورزش تنها علاج کبد چرب
دکتر دریانی در ادامه گفت:«کبد چرب سه مرحله دارد اول دور کبد چربی جمع می شود سپس حالت التهاب پیدا می کند و مرحله سوم سیروز کبدی است و 20 درصد کسانی که کبدشان NASH داشته باشند دچار سیروز می شوند و می دانیم که تنها راه علاج کبد چرب لاغر کردن و ورزش است.»
وی تاکید کرد:«افراد چاق بیشتر دچار سنگ های کیسه صفرا می شوند همچنین از نظر گوارشی بیشتر به رفلاکس دچار می شوند و دائما از ترش کردن و زیاد بودن اسید معده شکایت دارند که طبیعی است زمانی که افزایش فشارداخل شکم بیشتر باشد دریچه معده شل تر می شود و فشاری که معده به این دریچه می آورد بیشتر می شود و اسید به مری برمی گردد.»

بالون معده, درمان چاقی

ایست تنفسی در خواب بر اثر چاقی
این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد ادامه داد:«در افراد چاق بیشتر پوکی استخوان و ضایعات استخوانی دیده می شود و شاهدیم که زنان و مردان چاق دائما از دردهای زانو شکایت دارند که به دلیل تغییرات آرتروزی است که در مفصل آنها ایجاد شده است در این افراد خطر ایجاد لخته چه در پاها و چه در ریه که اصطلاحا به آن آمبولی ریه می گویند بیشتر است همچنین در افراد چاق هم خطر ابتلا به آسم بیشتر است و هم خطر اینکه این افراد در خواب دچار ایست تنفسی شوند و بر اثر ایست تنفسی فوت کنند بیشتر است.»
وی افزود:«نازایی در زنان چاق بیشتر است چرا که اغلب دچار سندروم پلی کیستیک می شوند و احتمال این که کیست های تخمدانی داشته باشند و دچار نازایی شوند بیشتر است. لازم است بدانید جراحان تمایل کمی برای عمل افراد چاق دارند به دلیل اینکه در این افراد فتق محل اکسیژن وجود دارد حتی در افراد چاق عفونت محل عمل بیشتر است.»

بالون معده, درمان چاقی

افسردگی چاق ها را تهدید می کند
دکتر دریانی با بیان اینکه مهمترین مشکل در افراد چاق، خطر بروز افسردگی است خاطرنشان کرد:«مهمترین اقدام در مورد چاقی پیشگیری و عدم مصرف غذاهای چرب و شیرین است. یکی از معضلاتی که جامعه امروز ما با آن روبرو است نوجوانان چاق است که بی توجهی نسبت به آنها وجود دارد اگر مراقب چاقی در دوران کودکی نباشیم کنترل آن در آینده بسیار مشکل خواهد بود.»
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص راه های درمان چاقی گفت:«قدم اول برای درمان چاقی، رژیم درمانی است که در اغلب موارد ناموفق است و معمولا افراد چاق نمی توانند رژیم غذایی خود را رعایت کنند از طرفی تجویز داروهای لاغری برای این افراد تنها می تواند 10 درصد از مشکل این افراد را حل کند بنابراین بیماران به عمل جراحی معده یا بالون معده روی می آورند.»

بالون معده, درمان چاقی

چه کسانی کاندید مناسب بالون هستند؟
وی تاکید کرد:«بالون معده تنها در زمانی برای بیمار گذاشته می شود که فرد کاندید عمل جراحی است و در مواردی است که بیمار فوق العاده چاق است و دکتر جراح توصیه به کاهش وزن وی قبل از عمل جراحی می کند تا جراحی رضایت بخش باشد. بنابراین بیماران باید بدانند گذاشتن بالون یک روش موقتی برای کاهش وزن است که و نباید بیشتر از 6 ماه در معده فرد مریض باشد بنابراین تمامی تبلیغاتی که از بالون معده برای درمان چاقی به عنوان یک روش راحت نام برده می شود گمراه کننده هستند و چنین نیست.»
دکتر دریانی گفت:«دو نوع بالون معده داریم یک نوع بالون هوا و نوعی دیگر بالون آب است که معمولا هوا یا آبی که در بالون ها وارد می کنیم بین 500 تا 800 سی سی است که از طریق آندوسکوپی وارد معده می شود.»

بالون معده, درمان چاقی

عوارض گذاشتن بالون چیست؟
وی در پایان خاطرنشان کرد:«یادمان باشد گذاشتن بالون عوارضی دارد که یکی از مهمترین مشکلات آن بروز حالت تهوع طی 72 ساعت است به دلیل اینکه مکانیزم عمل بالون این است که وقتی گنجایش معده را کم می کند فرد دچار سیری زودرس می شود. گذاشتن بالون معمولا باعث می شود فرد 30 تا 35 درصد کاهش وزن داشته باشد اما به دلیل عوارضی مثل تهوع و حتی ایجاد زخم در اثر جاگذاری نامناسب بالون و یا حرکت بالون به طرف پایین در صورتی که خوب تعبیه نشده باشد راه عبور معده بسته می شود و بیمار هرچه می خورد دچار استفراغ شدید بعد از غذا خوردن می شود.
بنابراین روی هم رفته جایگاه بالون در کاهش وزن محدود است و اثرات آن به صورت گذرا است و زمانی که بالون برداشته می شود وزن می تواند به تدریج به حالت اولیه برگردد مگر اینکه بیمار برای عمل جراحی کوچک کردن معده کاندید شود.»

0

لاغری با بالون معده:

بالون معده یک روش بدون جراحی و غیر دارویی برای کوچک کردن معده و درمان چاقی به حساب می‌آید. این ابزار به همراه رژیم غذایی کنترل شده به شما کمک می‌کند تا به کاهش وزن و تناسب اندام برسید و وضعیت سلامت خود را بهبود ببخشید.

بالن معده یک روش غیرجراحی برای کاهش وزن است. یک بالون سیلیکونی نرم قابل استنباط به همراه یک دوربین از دهان وارد معده شما می‌شود. وقتی بالون خالی وارد معده شد با محلول نمک استریل پر می‌شود، بخش زیادی از معده را اشغال می‌کند و احساس پری و سیری را ایجاد می‌کند.

چه افرادی کاندیدهای خوبی برای بالون هستند؟

افراد باBMI =30-40 به دلیل اینکه اضافه‌ وزن محدودی دارند، می توانند با یک دوره بالون البته به شرط رعایت رژیم غذایی کم کالری و ورزش مرتب،‌ به وزن ایده‌آل برسند.

افراد با BMI بالای 40، این افراد می توانند برای کاهش وزن، از این روش استفاده کنند، ولی از آنجایی که اضافه‌ وزن زیادی دارند، باید نسبت به افراد دسته اول، بیشتر رعایت کنند. گاهی ممکن است برای رسیدن به وزن مطلوب از 2 یا چند دوره بالن استفاده کرد. همچنین افراد خیلی چاق که کاندید عمل‌های جراحی چاقی هستند، گاهی توسط جراحان محترم برای کاهش وزن اولیه و عوارض کمتر بیهوشی و عمل جراحی جهت بالن ارجاع داده می شوند.

مزایا و فواید:

از جمله مزایای استفاده از بالون معده می توان به موارد زیر اشاره کردک

  • بیمار احساس سیری می‌کند
  • بیمار به طور میانگین نسبت به رژیم های غذایی دیگر وزن بیشتری را از دست می‌دهد
  • بیمار نحوه کم کردن وزن خود را یاد می‌گیرد
  • بیمار از مزایای غیرجراحی و غیردارویی بودن این روش بهره‌مند می‌شود.

آندوسکوپی معده:

آندوسکوپی سریع ترین و دقیق ترین راه برای تشخیص بیماری های گوارشی می باشد که در این عمل پزشک از وسیله مخصوصی برای مشاهده اعضای داخلی بدن مانند معده، مری و اثنی عشر استفاده می کند. در آندوسکوپی پزشک بدون اینکه برشی بروی بدن ایجاد کند اعضای داخلی بدن را می تواند مشاهده کند و بیماری را تشخیص دهد. آندوسکوپی علاوه بر دیدن اعضای داخلی بدن کاربرد های دیگری را هم نیز دارد.

انواع مختلف آندوسکوپی:

علاوه بر آندوسکوپی معده یا آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش انواع مختلف دیگری از آندوسکوپی برای بررسی سایر اعضای داخلی بدن مانند حنجره، رحم، مثانه و. وجود دارد بسته به این که آندوسکوپ به چه منظوری و به چه قسمت از بدن وارد می شود انواع مختلفی دارد.

اینتروسکوپی: در این روش از طریق مقعد یا دهان وسیله مخصوصی برای بررسی داخل روده کوچک وارد دستگاه گوارش می شود.

برانچوسکوپی: در این روش از طریق دهان یا بینی وسیله مخصوصی برای بررسی داخل ریه وارد ریه می شود.

کولونوسکوپی چیست؟

کولونوسکوپی روشی برای بررسی جدار داخلی کولون یا روده بزرگ است که به کمک آن تمامی طول روده بزرگ از مقعد تا محل اتصال به روده کوچک بررسی می‌گردد. کولونوسکوپ دستگاهی است که از یک لوله انعطاف‌پذیر با قطری به اندازه یک انگشت و طول حدود 5/1 متر تشکیل شده است. این لوله به یک منبع نوری و یک دوربین بسیار کوچک ویدیویی که برای تصویربرداری از روده مورد استفاده قرار می‌گیرد، مجهز می‌باشد. هنگام کولونوسکوپی پزشک شما به کمک کولونوسکوپ به آرامی از طریق مقعد وارد راست روده و روده بزرگ می‌شود و اختلالات دیواره روده بزرگ را در مانیتور دستگاه رؤیت می‌نماید.

کولونوسکوپی برای چه کسانی لازم است:

افراد بالای 50 سال

افرادی که در خانواده شان سابقه بیماریهای التهابی روده یا سرطان روده دارند.

افرادی که دچار اسهال یا یبوست بیش از یک هفته شوند.

افرادی که متوجه وجود خون در مدفوع می شوند.

افرادی که سابقه پولیپ روده دارند.

بنا به تشخیص پزشک، گاهی لازم است به صورت دوره ای کولونوسکوپی انجام شود.

0

بالون معده، چه زمانی انجام می‌شود؟


قراردهی بالون معده در کاهش وزن فرد، موثر است. با کاهش وزن، خطر بروز مشکلات بالقوه‌ جدی در سلامت فرد که ناشی از اضافه وزن می‌باشند، نیز کمتر می‌شود؛ نظیر:

بالون معده

  • بیماری‌های قلبی و سکته
  • فشار خون بالا
  • وقفه تنفسی هنگام خواب (Sleep apnea)، توقف تنفس برای مدت کوتاهی در طول خواب
  • دیابت نوع 2

بالون معده و سایر عمل‌ها و جراحی‌های کاهش وزن، عموما تنها زمانی انجام می‌گیرند که فرد از روش‌های تغییر رژیم غذایی و ورزش کردن، نتیجه نگرفته باشد.

بالون معده، برای چه افرادی مناسب است؟


عمل بالون معده می‌تواند یک گزینه برای فرد باشد اگر:

  • شاخص توده بدنی فرد (BMI: Body Mass Index)بین 30 تا 40 باشد.
  • فرد تصمیم جدی دارد که با انجام تغییراتی، در جهت سبک زندگی سالم‌تر، گام برداشته، همچنین پیگیری‌های آتی پزشکی و نیز رفتار درمانی را به‌طور منظم در برنامه خود قرار دهد.
  • فرد، هیچ‌گونه جراحی قبلی در معده یا مری نداشته است.

برای برخی افراد که دچار اضافه وزن هستند، گزینه بالون معده، در نظر گرفته نمی‌شود. فرد ابتدا، در فرایند غربالگری (screening process)پیش از عمل، مورد بررسی قرار می‌گیرد تا پزشک مطمئن شود که انجام عمل، برای فرد، سودمند خواهد بود.

هزینه عمل قراردهی و بیرون آوردن بالون، معمولا تحت پوشش بیمه درمانی نمی‌باشد. با مراجعه به نمایند‌گی‌ بیمه درمانی خود، در مورد اینکه، هزینه بالون معده و عمل‌های مرتبط به آن، توسط بیمه، پوشش داده می‌شوند یا نه، اطلاعات لازم را کسب نمایید.

بالون معده، در چه شرایطی پیشنهاد نمی‌شود؟


اگر فرد، به برخی بیماری‌ها مبتلا باشد، نمی‌تواند گزینه بالون معده را در نظر بگیرد، شامل:

  • سابقه جراحی در دستگاه گوارشی
  • هر گونه بیماری التهابی در مجرای گوارشی
  • احتمال خونریزی در دستگاه گوارشی فوقانی یا دیگر اختلالات مادرزادی
  • فتق هیاتال (hiatal hernia)، در صورتی‌ که واردشدگی معده به قفسه سینه، بزرگ باشد و یا نابه‌هنجاری ساختاری در هنجره یا مری
  • هر مشکلی که مانع از انجام آندوسکوپی شود
  • عدم تمایل به شرکت در برنامه‌های تحت نظارت (supervised)، جهت اصلاح رفتار و رژیم غذایی
  • اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
  • اختلالات روانی فعلی یا گذشته
  • لزوم مصرف منظم داروهای ضد انعقاد خون (anticoagulants)، آسپرین، داروهای ضدالتهاب، یا هر گونه ترکیباتی که باعث تحریک و التهاب مخاط معده هستند.

چه خطرهایی ممکن است بروز کنند؟


بعد از قراردهی بالون معده، حدود یک سوم بیماران، به درد یا احساس تهوع دچار می‌شوند. با این وجود، این نشانه‌ها، تنها چند روز ادامه می‌یابند. همچنین با مصرف داروهای خوراکی، این نشانه‌ها قابل رفع هستند.

به ندرت پیش می‌آید، پس از قراردهی بالون و یا برداشتن آن، خطر جدی بروز کند. احتمال دارد باد بالون خالی شود. در این صورت، ممکن است بالون در دستگاه گوارش شروع به حرکت کند، که خطر انسداد مجرای گوارشی را به دنبال خواهد داشت. حتی شاید عمل اضافی دیگری (برای رفع گرفتگی)، ضروری باشد.

زخم در لایه مخاطی (ulcer)یا سوراخ‌شدگی (perforation)در معده، از خطرهای محتمل به‌شمار می‌روند که برای ترمیم آن‌ها، ممکن است به جراحی نیاز باشد.

چگونه آماده شوید؟


پیش از آنکه عمل قراردهی بالون معده، روی فرد صورت بگیرد، تیم مراقبت درمان، دستورالعمل‌هایی را به بیمار ارایه می‌دهند تا برای عمل، آمادگی حاصل شود. گاهی نیز لازم است، فرد پیش از عمل، آزمایش‌ها و آزمون‌هایی را انجام دهد تا پزشک، دید جامع‌تر و دقیق‌تری، در مورد وضعیت وی داشته باشد.

در زمان منتهی به انجام عمل، در مورد خوردن و آشامیدن و نیز داروهای مصرفی، ممکن است محدودیت‌هایی وجود داشته باشد. همچنین در برخی موارد، برای فرد، برنامه فعالیت ورزشی در نظر گرفته می‌شود.

2

انجام عمل بالون معده، چگونه خواهد بود؟


عمل بالون معده، در واحد آندوسکوپی، به‌صورت عمل سرپایی انجام می‌پذیرد. ابتدا فرد، تحت تاثیر داروی آرام‌بخش قرار می‌گیرد.

بالون معده به‌صورت بدون باد به لوله نازکی (کاتتر یا سوند)، متصل می‌شود. سپس پزشک، لوله را از طریق حلق، به سمت معده، عبور می‌دهد. در مرحله بعد، آندوسکوپ (لوله‌ای انعطاف‌پذیر مجهز به دوربین)از حلق عبور کرده، به معده می‌‌رسد. دوربین کوچک آندوسکوپ، به پزشک امکان می‌دهد که بالون را حین عمل، مشاهده نماید. سپس پزشک با محلول آب‌نمک استریل (saline)، بالون را باد می‌کند. انجام عمل، حدود نیم‌ساعت طول می‌کشد و معمولا فرد قادر است چند ساعت پس از عمل، به منزل بازگردد.

پس از قرارگیری بالون معده


مصرف مایعات به میزان کم، از حدود شش ساعت پس از انجام عمل، امکان‌پذیر خواهد بود. تا قبل از شروع هفته دوم، رژیم غذایی معمولا به‌صورت مایع بوده، پس از آن، غذاهای نرم نیز قابل استفاده می‌باشند. از حدود سه هفته پس از قراردهی بالون معده، احتمالا فرد می‌تواند مصرف غذا‌های معمول را از سر بگیرد.

مزایا

  • بیمار زودتر احساس سیری می‌کند.
  • در مقایسه با سایر برنامه‌های رژیمی، فرد به طور متوسط، کاهش وزن بیشتری خواهد داشت.
  • گروهی متخصص، در دوره کاهش وزن، فرد را همراهی کرده و او را یاری می‌دهند.
  • به منظور تداوم کاهش وزن، فرد نکاتی را نیز آموزش می‌بیند.
  • مزایای رویکرد غیر دارویی و بی‌نیاز به جراحی جهت کاهش وزن، برای فرد قابل درک خواهد بود.

معایب

  • این عمل، تنها 6 ماه، ماندگاری خواهد داشت.
  • توصیه‌های محدود کننده، برای برخی بیماران قابل تحمل نیست.
  • بالا آوردن یا حالت تهوع، خصوصا در ابتدای دوره
  • برنامه ورزشی و رژیم غذایی سخت‌گیرانه
  • میزان پایین نسبت هزینه – اثربخشی (cost/effectiveness ratio)

نتایج


بالون معده می‌تواند باعث شود که در فرد، احساس سیری زودتر از معمول به‌وجود بیاید، در نتیجه عموما، مقدار غذای مصرفی نیز کاهش خواهد یافت. شاید دلیل آن، این باشد که بالون، روند خالی شدن معده را آهسته‌تر می‌کند. دلیل احتمالی دیگر، تغییر در میزان هورمون‌هایی است که اشتها را کنترل می‌کنند.

همچنین میزان کاهش وزن به این بستگی خواهد داشت که فرد، چقدر می‌تواند عادات سبک زندگی خود را تغییر دهد.

در طی شش ماه بعد از قراردهی بالون معده، کاهش 10 تا 15 درصد وزن، معمول می‌باشد. در یک کارآزمایی بالینی تصادفی (randomized clinical trial)، 255 بیمار بزرگسال، با شاخص توده بدنی (BMI)بین 30 تا 40، مورد بررسی قرار گرفتند. در گروهی که تنها تحت رفتار درمانی قرار داشتند، فقط 14 درصد کاهش وزن اضافی دیده شد. در مقایسه، گروهی که به‌همراه رفتار درمانی، عمل بالون معده نیز، در مورد آن‌ها انجام گرفته بود، میزان کاهش وزن اضافی افراد، 29 درصد بود.

بیرون آوردن بالون معده


بالون معده، مشابه با فرآیندی که در معده قرار می‌گیرد، می‌تواند بیرون آورده شود. بیمار می‌بایست مصرف غذاهای جامد را 24 ساعت و نیز مصرف مایعات را 12 ساعت پیش از عمل، کنار بگذارد. همچنین بیمار، تحت تاثیر داروی آرامبخش قرار می‌گیرد. پزشک ابتدا، بالون محتوی محلول آب‌نمک استریل را، تخلیه کرده، سپس بالون خالی شده را بیرون می‌آورد. انجام عمل، معمولا 20 تا 30 دقیقه زمان می‌برد و پس از آن، تا چند ساعت بیمار تحت نظر خواهد بود تا اطمینان حاصل شود که ترخیص وی امکانپذیر می‌باشد. فردی آشنا، می‌بایست همراه بیمار باشد تا وی را به منزل برساند.

0

دکتر ناصر ابراهیمی دریانی درباره استفاده از بالون معده برای درمان چاقی گفت:«قبل از هر چیز اول باید بدانیم چه زمانی می‌گوییم فردی چاق است. معمولا چاقی را بر اساس شاخص توده بدنی می سنجیم؛ به این صورت که باید وزن را تقسیم بر قد به توان دو کنیم.

اگر عدد به دست آمده بین 25 تا 30 باشد می‌گوییم این فرد اضافه وزن دارد و اگر از 30 بالاتر باشد می‌گوییم فردی چاق است و در صورتی که شاخص توده بدنی فرد از 40 بالاتر باشد می گوییم فرد چاقی خطرناک دارد.»
وی ادامه داد:«براساس آمار متاسفانه 30 درصد نوجوانان ما اضافه‌وزن دارند؛ یعنی شاخص توده بدنی آنها از 25 بیشتر است در حالی که شاخص توده بدنی ایده‌آل کمتر از 25 است. همچنین طبق آماری که در آمریکا داده شده تقریبا 300 میلیون نفر در دنیا اضافه وزن دارند و شاخص توده بدنی آنها بیشتر از 30 است که نشان می‌دهد تا چه حدی چاقی بخصوص در کشورهای صنعتی تهدیدکننده است.»
چرا چاقی خطرناک است؟
این عضو هیئت مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود:«در کشور ما هم افراد بسیاری از اضافه‌وزن رنج می‌برند و توجه نسبت به این مسئله مهم است؛ اما چرا چاقی خطرناک است؟ مطالعات نشان می‌دهد افرادی که چاق هستند بیشتر در معرض بیماریهایی نظیر دیابت، افزایش چربی خون، سکته‌های قلبی و بیماریهای کرونر قلب هستند، همچنین در افراد چاق سکته‌های مغزی و ایسکمی قلبی بیشتر است.»
وی تاکید کرد:«جالب است بدانید در افراد چاق چند نوع سرطان شایعتر است؛ از جمله سرطان روده بزرگ یا کولون، سرطان پستان و سرطان رحم در زنان چاق و سرطان پروستات در مردان چاق نسبت به افراد عادی بیشتر دیده می‌شود، همچنین بیماریهای کبدی در این بیماران بیشتر دیده می‌شود. باید گفت 70 درصد از افرادی که چاق هستند از کبد چرب رنج می‌برند که مثل بمب قابل انفجاری در بدن یک فرد چاق است و به دلیل اینکه این بیماری بدون علامت است بسیار خطرناک است و این خطر وجود دارد که سه درصد از این افراد در آینده دچار سیروز کبد شوند.»
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره راههای درمان چاقی هم گفت:«قدم اول برای درمان چاقی، رژیم‌درمانی است که در اغلب موارد ناموفق است و معمولا افراد چاق نمی‌توانند رژیم غذایی خود را رعایت کنند، از طرفی تجویز داروهای لاغری برای این افراد تنها می‌تواند 10 درصد از مشکل را حل کند؛ بنابراین بیماران به عمل جراحی معده یا گذاشتن بالون معده روی می‌آورند.»
چه کسانی کاندیدای مناسب استفاده از بالون هستند؟
وی تاکید کرد:«بالون معده تنها در زمانی برای بیمار گذاشته می‌شود که فرد کاندیدای عمل جراحی و فوق‌العاده چاق است و دکتر جراح توصیه به کاهش وزن وی قبل از عمل جراحی می‌کند تا جراحی رضایت‌بخش باشد؛ بنابراین بیماران باید بدانند گذاشتن بالون یک روش موقتی برای کاهش وزن است و بالون نباید بیشتر از شش ماه در معده مریض باشد؛ بنابراین تمامی تبلیغاتی که از بالون معده برای درمان چاقی به عنوان یک روش راحت نام برده می‌شود گمراه‌کننده هستند و چنین نیست.»
عوارض گذاشتن بالون چیست؟
به گزارش ایسنا،وی در پایان خاطرنشان کرد: «یادمان باشد گذاشتن بالون عوارضی دارد که یکی از مهمترین آنها بروز حالت تهوع طی 72 ساعت است؛ به دلیل اینکه مکانیزم عمل بالون این است که وقتی گنجایش معده را کم می‌کند فرد دچار سیری زودرس می‌شود. گذاشتن بالون معمولا باعث می‌شود فرد 30 تا 35 درصد کاهش وزن داشته باشد اما به دلیل عوارضی مثل تهوع و حتی ایجاد زخم در اثر جاگذاری نامناسب بالون و یا حرکت بالون به طرف پایین در صورتی که خوب تعبیه نشده باشد راه عبور معده بسته می‌شود و بیمار هرچه می‌خورد دچار استفراغ شدید بعد از غذا خوردن می‌شود؛ بنابراین روی هم رفته جایگاه بالون در کاهش وزن محدود و اثرات آن گذراست، همچنین زمانی که بالون برداشته می‌شود وزن می‌تواند به تدریج به حالت اولیه برگردد مگر اینکه بیمار برای عمل جراحی کوچک کردن معده کاندیدا شود.»

0

بالون معده تقریبا از حدود 30سال پیش در اکثر کشورهای دنیا برای بیمارانی که اضافه وزن دارند ولی به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمی‌دهند، انجام می‌شود.

عمل بالن معده

کاری که بالون معده انجام می‏دهد این است که دوسوم از حجم معده را کاهش داده و باعث می‌شود بیمار کمتر احساس گرسنگی کند و با خوردن مقدار کمتری از غذا نسبت به گذشته سیر شود.

البته برای کاهش وزن مطلوب نیاز است که از رژیم غذایی کم‌کالری تبعیت شود. عمل کردن به توصیه‌های پزشک در طول مدتی که بالون داخل معده است یکی دیگر از وظایف مهمی است که می‌تواند روی نتیجه‌بخش بودن بالون تاثیر بسزاریی داشته باشد. در کلیه کشورهای دنیا مثل اروپا، استرالیا، کانادا و آسیا این روش مورد تایید قرار گرفته و تنها کشور آمریکا این روش را تا دو سال پیش مورد تایید قرار نداده بود که از جولای سال2015 این روش هم در کشور آمریکا به عنوان یک روش کم‌خطر برای بیماران چاق مورد تایید قرار گرفت.

چه افرادی کاندیدای مناسب بالون معده هستند؟

بیمارانی که دچار BMI بالای30 هستند یعنی نسبت قد و وزن‌شان طبق یک فرمول بالای30 قرار می‌گیرد و با رژیم غذایی و ورزش وزن‌شان کاهش پیدا نمی‌کند، کاندیدای مناسبی برای بالون معده هستند. غیر از بالون معده یکسری روش‌های جراحی هم برای کاهش اشتها یا کم کردن حجم معده وجود دارد که معمولا برای افراد خیلی چاق یعنی کسانی که BMI بالای40 دارند مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین خیلی از افراد به‌خاطر عوارضی که ممکن است جراحی به همراه داشته باشد زیربار عمل برای کاهش وزن نمی‌روند یا افرادی هستند که با ورزش و رژیم‌های غذایی متنوع قادر به کاهش وزن‌شان نیستند،می‌توانند برای گذاشتن بالون معده کاندیدای مناسبی باشند. بالون معده روشی است که نیاز به جراحی ندارد و به‌صورت سرپایی و از طریق آندوسکوپی و با یک حالت خواب و بدون درد برای بیمار گذاشته می‌شود و بیمار بعد از مختصری ماندن در کلینیک مرخص می‌شود و می‌تواند به منزل بازگردد.

بالون معده چه تفاوتی با حلقه معده دارد؟

بالون معده یک روش منحصر به فرد است که فقط توسط متخصص گوارش و کبد از طریق آندوسکوپی انجام می‌شود. درحالی که عمل‌های دیگری که برای چاقی وجود دارند مثل حلقه معده، اسلیو یا بای، نیاز به عمل جراحی و بستری در بیمارستان دارند و معمولا توسط جراحان چاقی قابل انجام است.

کسانی که مشکل معدوی داشته باشند قبل از انجام بالون معده می‌توانند کاندیدای مناسبی برای بالن معده باشند؟

قبل از هر اقدامی اول یک آندوسکوپی برای بیمار انجام می‌دهیم، اگر بیماری دارای زخم معده، زخم اثنی‌عشر یا مشکلات جدی در مری، معده و اثنی‌عشر نباشد بالون را برای بیمار داخل معده تعبیه می‌کنیم.

چه مدت بعد ازبالون معده فرد نتیجه لاغری‌اش را مشاهده می‌کند؟

به محض اینکه بالون وارد معده بیمار شود، اشتهای بیمار کم می‌شود. این بالون‌ها انواع مختلفی دارند گاهی 6ماه و بعضی از انواع جدید یک سال داخل معده می‌مانند. انواع جدید بالون‌ها یک‌ساله هستند که مربوط به یک کارخانه در ایالات‌متحده است. این دسته از بالن‌ها قابل تنظیم هستند یعنی بیماران بعد از یک مدت اگر احساس کنند وزن‌شان ثابت مانده و کاهش وزن مناسبی نداشته‌اند، می‌توانند مراجعه کنند و با کمک آندوسکوپی حجم بالون داخل معده‌شان را افزایش دهند.

آیا بالون معده عوارضی هم به همراه دارد؟

عوارض شایع بالون معده که معمولا در بالون‌هایی که قابل تنظیم نیستند، دیده می‌شود درد و حالت تهوع در روزهای ابتدایی است. البته به این دلیل که حجمی از معده توسط یک جسمی پر شده است و تا معده به آن حجم عادت کند فرد دچار درد و حالت تهوع می‌شود. این حالت‌ها معمولا بین دو تا چهار روز ممکن است وجود داشته باشند و نهایتا یک هفته با مصرف داروهای مناسب برطرف می‌شوند. البته بالن معده ممکن است عوارض بسیار نادری هم بروز بدهد مثل امکان زخم معده، سوراخ شدن معده یا انسداد روده که با مراجعه مرتب به پزشک معالج و مصرف داروهای مناسب احتمال بروز این عوارض بسیار پایین است.

بعد از عمل چه مراقبت‌هایی باید انجام دهند؟

توصیه من این است بعد از قرار گرفتن بالون در معده، حتما مراجعات مرتب به پزشک معالج داشته باشند. لاغر شدن با بالون دارای یکسری نکات ظریفی است که ممکن است بیماران از آن بی‌اطلاع باشند. اما در ویزیت‌ها و مراجعات بعدی و راهنمایی‌های پزشک گوارش همچنین متخصص تغذیه، قطعا نتیجه مطلوب‌تری خواهند گرفت.

0

بالون معده یکی از جدیدترین انواع روش‌های کاهش وزن است. بالون معده همانند یک توپ پر از هوا، مایع یا مخلوطی از هر دو به طور موقت درون معده جاگذاری می‌شود.

کاهش وزن

بالون‌های حاوی هوا به دلیل سبک‌تر بودن عوارض کمتری به همراه دارند. بالون سیلیکونی درون معده با نمک استریل پر می‌شود و سپس با محدود کردن فضای درون معده و کاهش مواد غذایی مصرفی به کم شدن وزن کمک می‌کند و همچنین باعث احساس سیری سریع‌تر در فرد می‌گردد. حجم معده در حالت معمولی حدود 900 میلی لیتر است ولی پس از گذاشتن بالون حدود 700 میلی لیتر کاهش می‌یابد.
لاغری با بالون معده برای افرادی که با کمک رژیم غذایی و فعالیت بدنی موفق به کاهش وزن نشده‌اند و فعلاً قصد اعمال جراحی سنگین کاهش وزن را ندارند، یک گزینه‌ی بسیار عالی محسوب می‌شود. این روش نیز همانند سایر روش‌های کاهش وزن مستلزم تعهد به یک سبک زندگی سالم است. برای نتیجه گرفتن طولانی مدت از بالون معده تغییرات سالم دائمی در مواد غذایی دریافتی و همچنین انجام ورزش منظم نیاز است.
قرار دادن یک بالون داخل معده می‌تواند با کمک به کاهش وزن فرد، خطر ابتلا به بسیاری‌ از بیماری‌های مرتبط با چاقی و اضافه وزن را کاهش دهد مانند:

  • سکته و بیماری قلبی؛
  • فشارخون بالا؛
  • آپنه خواب؛
  • دیابت نوع دو؛

لاغری با بالون معده می‌تواند یک گزینه درمانی مناسب برای افرادی با این شرایط باشد:

    • شاخص توده بدن (BMI)بین 30 تا 40؛
    • تعهد به تغییر سبک زندگی و همچنین پیگیری‌های منظم پزشکی؛
    • عدم بارداری؛
    • عدم مصرف داروهای ضد انعقادی چون آسپرین؛
    • عدم ابتلا به بیماری التهابی روده یا هلیکوباکتر معده، زخم معده، سیروز کبدی و نارسایی مزمن کلیه؛
    • عدم مصرف الکل؛
    • نداشتن سابقه هر گونه جراحی معده و مری.

در واقع بالون معده حق انتخاب هر فرد چاق به شرطی است که منع استفاده از آن را نداشته باشد. هزینه قرار دادن یا خارج کردن بالون معده معمولاً تحت پوشش بیمه‌ درمانی است. ولی بهتر است قبل از اقدام درباره‌ی پوشش بیمه با سازمان بیمه خود صحبت کنید.

خطرات و عوارض بالون معده

به طور کلی بالون معده روشی بی‌خطر و مؤثر در کوتاه مدت در نظر گرفته می‌شود. اما می‌تواند عوارض جانبی مرتبط با آندوسکوپی یا مواد آرام‌بخش را داشته باشد. در حدود یک سوم از افرادی که درون معده خود بالون کار گذاشته‌اند بلافاصله درد و تهوع، ریفلاکس مری، سوء هاضمه، نفخ شکم و اسهال ناشی از آن را تجربه می‌کنند. با این حال، این علایم معمولاً فقط برای چند روز ابتدایی پس از قرار دادن بالون احساس می‌شوند و می توان آن‌ها را با دارو درمان کرد. خطرات جدی پس از قرار دادن بالون داخل معده و نیاز به حذف آن محدود است. همچنین در یک حالت بسیار نادر قرار دادن بالون می‌تواند به یک عارضه کشنده منجر شود. احتمال ترکیدن یا حرکت آن درون دستگاه گوارش و ایجاد انسداد روده نیز وجود دارد که یک اورژانس جراحی محسوب می‌شود. نشت یا ترکیدن بالون بسته به نوع مواد درون آن گاهی به رنگ آبی ادرار ظاهر می‌شود. دیگر خطرات و عوارض بالون معده شامل زخم یا سوراخ معده است که گاهی برای ترمیم نیاز به جراحی پیدا می‌کند.

آمادگی گذاشتن بالون‌ معده

در صورت قطعی شدن تصمیم فرد برای لاغری با بالون معده باید با انجام آزمایش و معایناتی مانند آزمایش خون کنترلی قبل از عمل، تست بارداری، نوار قلب، تست ریه، آندوسکوپی، رادیوگرافی قفسه سینه و مشاوره روانشناسی از نظر آمادگی برای آن بررسی شود. سپس با انجام دقیق دستورالعمل آمادگی گذاشتن بالون‌ معده که توسط تیم درمانی ارائه می‌شود، برای روز انجام کار آماده گردد. ممکن است نیاز به محدودیت‌هایی در رژیم غذایی از شب قبل عمل و یا استفاده از دارو‌ها خاصی با نظر پزشک باشد.

نحوه گذاشتن بالون معده

بالون‌گذاری معده در واحد آندوسکوپی به صورت یک روش درمانی سرپایی و با کمک یک آرامش‌بخش ملایم یا حتی بی‌هوشی در صورت لزوم انجام می‌شود. نحوه گذاشتن بالون معده به این صورت است که پزشک ابتدا یک لوله نازک (کاتتر)متصل به بالون معده را از گلو به سمت معده هدایت می‌کند. در مرحله‌ی بعد پزشک لوله آندوسکوپ را که دارای دوربین برای مشاهده درون معده است، به درون آن می‌فرستد تا با دیدن محل بالون آن را به درستی با ماده شور پر کند. پس از پر شدن بالون به میزان کافی، درون معده به حالت شناور رها می‌شود. این کار حدود نیم ساعت زمان می‌برد. فرد می‌تواند پس از چند ساعت استراحت با دستورالعمل و نسخه‌های تجویزی ترخیص شده و به خانه بازگردد.

اقدامات بعد از گذاشتن بالون معده

  • پس از اتمام عمل گذاشتن بالون معده، فرد می‌تواند حدود شش ساعت پس از عمل تغذیه خود را با مایعات کم شروع کند؛
  • در چند روز ابتدایی سرم‌درمانی و داروهای تقویتی تجویز می‌شود تا بدن فرد تضعیف نشود؛
  • رژیم غذایی مایعات را باید تا یک هفته ادامه داد و از هفته دوم خوردن غذاهای نرم را شروع کرد. احتمالاً فرد پس از سه هفته می‌تواند به طور منظم به غذا خوردن عادی خود بازگردد؛
  • الزام پیگیری‌های منظم پزشکی و ویزیت‌های تغذیه و مشاوره از اقدامات بعد از گذاشتن بالون معده است؛
  • به فرد توصیه می‌شود تا به پهلو چپ با بالا قرار دادن سطح سر نسبت به بدن بخوابد و از دراز کشیدن بلافاصله بعد از تغذیه خودداری کند؛
  • مصرف مایعات فراوان ولی با فاصله‌گذاری از زمان صرف غذا را فراموش نکند؛
  • باید در نوع مواد غذایی مصرفی خود به خصوص بدون تیغ بودن گوشت مرغ و ماهی دقت کند. مصرف حداقل یک وعده گوشت روزانه لازم است؛
  • باید از نوشیدن مایعات گازدار و حاوی کافئین پرهیز شود؛
  • مصرف مواد غذایی چرب و شیرین را محدود کند؛
  • سرغت غذا خوردن خود را کاهش دهد؛
  • سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده داشته باشد؛
  • مصرف میوه و سبزیجات را در رژیم غذایی خود قرار دهد.

از این پس بالون معده می‌تواند به فرد احساس سیری کاذب و سریع‌تر از حد معمول دهد و این بدان معناست که فرد کمتر غذا می‌خورد. از دیگر مزایای آن تغییر در سطح هورمون‌های اشتها و کند کردن مدت زمان تخلیه معده است. مقدار وزنی که طی مدت داشتن بالون درون معده کاهش می‌یابد تا حد زیادی به سبک زندگی فرد در این دوران بستگی دارد. از دست دادن حدود 10 تا 15 درصد از وزن بدن در طول شش ماه پس از قرار دادن بالون داخل معده یک نتیجه‌ی معمولی است. انتظار می‌رود تا فرد با این روش طی شش ماه بتواند حدود 30 درصد از وزن خود را کاهش دهد. از دیگر نتایج این اقدام بهبود نسبی بیماری‌های مرتبط با چاقی مانند دیابت و اختلالات مربوط به قلب است.
معمولاً بالون‌های داخل معده پس از شش ماه با کمک آندوسکوپی خارج می‌شوند، زیرا باقی ماندن طولانی مدت‌تر آن‌ باعث آسیب به بافت معده یا تخریب خود بالون خواهد شد. خارج کردن بالون به سادگی و با کمک آندوسکوپی و سرپایی انجام خواهد شد و فرد طی یک ساعت ترخیص می‌شود.
گاهی بسته به شدت چاقی و نظر پزشک نیاز به کارگذاری دو بالون هم‌زمان وجود دارد. برخی از بالون‌های جدید قابلیت تنظیم حجم و طول عمر بیشتری نسبت به انواع ساده را دارند که نیاز به خارج سازی شش ماه آن را نیز محدود می‌کند.

اسلیو معده، بای پس معده، باند معده

0

چطور گازهای روده‌ای را کم کنیم؟

همه کس به خوبی با عوارض وجود گاز اضافی در روده نظیر نفخ، آروغ و گاه مشکلات اجتماعی حاصل از آن آشنایی دارد.

اگر چه وجود گاز در روده امری کاملاً طبیعی است، اما می‌تواند مشکل‌ساز هم بشود. تغییر رژیم غذایی یا مصرف برخی داروها می‌تواند در پیشگیری یا کاهش گاز روده موثر باشد.

گاز روده چیست؟

بیش از 99 درصد گازهای روده مخلوطی از همان گازهای بی‌بویی است که در محیط اطراف ما پراکنده‌ا‌ند. این گازها شامل نیتروژن، اکسیژن، دی‌اکسیدکربن، هیدروژن و گاه متان هستند.

اما درصد این گازها از فردی به فردی دیگر متغیر است که این امر بستگی به شیمی بدن و رژیم غذایی دارد. نیتروژن، اکسیژن، و بیشتر دی اکسیدکربن موجود در گازهای روده از هوایی می‌آید که آن را در حال جویدن آدامس، خوردن و آشامیدن و سیگار کشیدن می‌بلعیم.

واکنش‌های شیمیایی که در معده ما اتفاق می‌افتند، نیز بخشی از دی اکسید کربن موجود در گازهای روده را تامین می‌کند.

باکتری‌هایی که به صورت طبیعی در روده بزرگ هستند، هیدروژن و متان موجود در این گازها را تولید می‌کنند. این باکتری ها از غذای گوارش نشده تغذیه کرده و طی فرآیندی به نام تخمیر، گاز آزاد می‌کنند.

چه غذاهایی گاز روده را سبب می شوند؟

نوشیدن نوشابه های گاز دار می‌توانند تولید گاز در روده را سبب گردند. همچنین مواد غذایی کربوهیدراتی به دلیل این که حاوی قندهای غیرقابل گوارش، نشاسته و فیبر هستند، نیز مولد گاز هستند.

لاکتوز: شیر و فرآورده‌های لبنی از قبیل پنیر و بستنی، همچنین برخی نان‌های فرآوری شده، غلات و سس‌های سالاد حاوی لاکتوز هستند. بیشتر افراد می‌توانند لاکتوز را به خوبی هضم کنند اما برخی در این زمینه با مشکلاتی مواجه هستند، چرا که همه یا بخشی از آنزیم لاکتاز را که لاکتوز را به بخش های قابل هضم تجزیه می‌کند، تولید نمی‌کنند.

بدون لاکتوز شیر و سایر غذاهای غنی از لاکتوز در روده تخمیر شده و گاز اضافی تولید می‌کند.

فروکتوز: هضم کردن پیاز، آرتیشو (کنگر فرنگی)، گلابی، گندم و برخی نوشیدنی‌های غیرالکلی و غذاهای فراوری‌شده حاوی این قند می تواند دشوار باشد.

سوربیتول: سیب، گلابی، هلو، آلو خشک و برخی غذاهای فاقد شکر، آبنبات و آدامس حاوی سوربیتول هستند. هضم این محصول نیز می تواند دشوار باشد.

رافینوز: این قند در لوبیا، کلم پیچ، کلم بروکسل، بروکلی، مارچوبه و غلات سبوس‌دار یافت می‌شود.

برنج تنها نشاسته ای است که تقریباً به طور کامل از راه روده کوچک جذب می شود. از آنجایی که نشاسته برنج هرگز به روده بزرگ نمی‌رسد، باکتری های مولد گاز نمی‌توانند آن را تجزیه کنند. اما سایر مواد نشاسته‌‌ای شامل سیب زمینی، ذرت، رشته فرنگی و گندم گاز تولید می‌کنند. فیبرهای غذایی موجود در لوبیا و سبوس گندم نیز می توانند مولد گاز باشند.

آیا برخی افراد گاز بیشتری در روده خود دارند؟بلی. یک فرد بالغ روزانه به طور متوسط در حدود یک تا چهار پیمانه نیم لیتری گاز تولید کرده و 14 الی 23 بار گاز دفع می‌کند. گیاهخواران، کسانی که عادت به جویدن آدامس دارند، افرادی که تند تند غذا می‌خورند، و سیگاری ها، بیش از میزان متوسط گاز تولید می‌کنند.

افرادی که مقدار زیادی غذاهای مولد گاز مصرف می‌کنند نیز در این گروه قرار دارند.

توصیه هایی برای کاهش گاز رودهرایج ترین راه‌ها برای کاهش گاز روده تغییر رژیم غذایی، پرهیز از بلع هوا و مصرف داروهایی است که بدون نسخه به فروش می‌رسند.

رژیم غذایی خود را تغییر دهید: اگر دچار کمبود لاکتاز یعنی همان آنزیمی هستید که برای گوارش شیر لازم است، ممکن است پزشک شما توصیه کند که فرآورده های لبنی را از غذای خود حذف کرده و کلسیم مورد نیاز خود را از مکمل های غذایی یا آن دسته از فرآورده های لبنی تامین کنید که لاکتاز بدان‌ها افزوده شده و امکان هضم لاکتوز را فراهم می کنند.

به جز این ممکن است نیازی به توقف مصرف تمامی گروه های غذایی نداشته باشید. در عوض می توانید مصرف تعداد محدودی از غذاهای مولد گاز را برای یکی دو هفته کاهش داده یا قطع کنید. در صورت بهبود علائم مشکل شما حل شده است.

گاز کمتری ببلعید: برای بلعیدن مقدار کمتری گاز از مکیدن آبنبات یا جویدن آدامس خودداری کنید. البته ممکن است این خوراکی ها در دفع گاز به صورت آروغ زدن به شما کمک کند.

آنزیم گوارشی لاکتاز (با نام‌های تجارتی لاکتایید و لاکتراز)ممکن است در کاهش گاز تولید شده به وسیله فرآورده های لبنی موثر بوده و گاز ایجاد شده توسط لوبیا و سایر کربوهیدرات های حاوی قند رافینوز را کاهش دهد.

زمانی که می بایست به پزشک مراجعه کنیمگاز روده به خودی خود به ندرت علامت و نشانه یک بیماری جدی است. اما در صورتی که گاز روده شما دائمی یا شدید بوده یا با استفراغ، اسهال، کاهش ناخواسته وزن، وجود خون در مدفوع و یا سوزش سردل همراه باشد، به پزشک مراجعه کنید.

گاز اضافی می تواند نشانه بیماری دیگری چون بیماری سلیاک، گاستریت، بازگشت اسید معده به مری (ریفلاکس)یا سندرم روده تحریک پذیر باشد. گاز روده می تواند سبب ناراحتی و اضطراب گردد اما معمولاً تنها نشانه این است که دستگاه گوارش شما به خوبی کار می کند.

0

چرا گازهای معده بد بو می شوند؟

بوی بد گاز معده و روده یکی از مشکلات آزار دهنده برای همه است که اگر علت ایجاد این بوی بد را بدانید راحت تر می توانید مشکل خودتان را رفع کنید.

دلایل بدبو شدن گاز معده و روده چیست؟

محصولاتی مانند برنج و ماکارونی لزوما کربوهیدرات‌های ایجادکننده گاز نیستند، اما استفاده زیاد از آن‌ها می‌تواند تحرکات روده را آهسته و نامطلوب کند. دقیقا همین مشکل است که می‌تواند به یبوست منجر شود و بوی بدی در گاز معده و روده به‌وجود بیاورد در ادامه مقاله دلایلی که باععث می شود گاز روده شما بدبو شود را با هم مرور می کنیم.

1. مشکلات مربوط به روده باعث بدبو شدن گاز معده می شود.

باکتری‌های روده در طول فرآیند هضم، ترکیبات حاوی گوگردی مانند هیدروژن سولفید تولید می‌کند که بوی زننده‌ای را در گاز معده به‌ وجود می‌آورند. علاوه بر این، مواد غذایی مصرفی می‌توانند روی تناسب باکتری‌های درون کولون تاثیر بگذارند و در نتیجه گاز معده هم از این عدم تناسب بی‌نصیب باقی نمی‌ماند.

محققان می‌گویند که بعضی از افراد دارای فلور خاصی درون روده‌شان هستند که میزان ایجاد گاز معده را بیشتر می‌کند و حتی بدبویی این گاز را افزایش می‌دهد.

2. مواد غذایی سرشار از سولفور باعث بدبو شدن گاز معده می شود.

مواد غذایی سرشار از سولفور می‌توانند بوی شدیدا زننده و ناخوشایندی به گاز معده بدهند. سبزی‌های چلیپایی مانند کلم بروکلی، کلم بروکسل، ‌گل‌کلم و کلم در همین گروه قرار می‌گیرند و معمولا باعث ایجاد گاز معده بدبو می‌شوند. دیگر مواد غذایی سرشار از سولفور عبارت‌اند از سیر، پیاز، عدس، پنیر چدار* cheddar cheese، میوه خشک و مغزهای خام.

محققان استرالیایی در سال‌های اخیر به این نتیجه رسیده‌اند که با اضافه شدن نوعی ترکیب حاوی سولفور به‌ نام سیستئین Cystéine که در منابع پروتئینی یافت می‌شود، میزان انتشار هیدروژن سولفید نیز در روده‌ها حدودا 7 برابر افزایش می‌یابد و گاز معده نیز شدیدا بدبو می‌شود.

به همین دلیل است که بدن‌سازانی که به مقدار زیادی از پودرهای پروتئینی استفاده می‌کنند، ممکن است شدیدا با گازهای معده و روده بدبو مواجه شوند.

* پنیر چدار cheddar cheese: پنیر چدار, پنیری نسبتا سفت, با رنگ سفید تا زرد پررنگ است. این پنیر مزه تندی دارد و از شیر خام گاو تهیه می شود و پس از تولید 9 تا 24 ماه به آن استراحت می دهند.

3. عدم تحمل لاکتوز باعث بدبو شدن گاز معده می شود.

عدم تحمل لاکتوز باعث بدبو شدن گاز روده می شود

بعضی از افراد، محصولاتی مانند شیر، پنیر، بستنی و… را مسئول بدبو شدن گاز معده و روده می‌دانند. واقعیت این است که بخشی از مردم جهان (مثلا بین 30 تا 50 میلیون نفر از آمریکایی‌ها)، فاقد آنزیم لاکتاز Lactase در بدن‌شان هستند که برای هضم لاکتوز Lactose موجود در محصولات لبنی لازم است.

لاکتوز در بدن این افراد از روده کوچک بدون هیچ گونه جذبی می‌گذرد و به سمت کولون می‌رود؛ یعنی جایی که تریلیون‌ها باکتری منتظرش هستند. نتیجه این برخورد چیزی نیست جز گاز معده شدیدا بدبو، چون شیر و محصولات لبنی حاوی سولفور نیز هستند.

این افراد همچنین می‌توانند با مشکل عدم تحمل قندهای دیگر نیز مواجه باشند. در نتیجه آنان با دریافت قندهای ساکروز (قند رایج)و فراکتوز (قند موجود در میوه خام و بعضی از مواد غذایی فرآوری‌شده)با همین مشکل مواجه شوند.

4. رافینوز* Retene باعث بدبو شدن گاز معده می شود.

لوبیا، یکی از مواد غذایی سرشار از پروتئین، آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است. با این‌ حال، همین خوراکی مغذی می‌تواند باعث ایجاد گاز معده بسیار زیاد و بدبو شود. دلیلش این است که انواع لوبیاها حاوی الیگوساکاریدهای خانواده رافینوز (RFOs)هستند که پس از مصرف می‌توانند گاز معده و روده زیادی ایجاد کنند.

انواع حبوبات و سبزی‌های چلیپایی نیز همین ویژگی را دارند. دستگاه گوارش انسان‌ها فاقد آنزیم مهمی است که برای تجزیه و هضم این قندها ضروری محسوب می‌شود.

یکی از مطالعات اخیر در همین زمینه نشان می‌دهد که خیساندن لوبیا در آب به جداسازی الیگوساکاریدهای خانواده رافینوز (RFOs)کمک می‌کند، بدون این‌که ارزش تغذیه‌ای لوبیا را کاهش بدهد. به‌ علاوه، استفاده از قرص‌های هضم آنزیمی نیز می‌تواند به تسکین علائم استفاده از این مواد غذایی کمک کند.

* رفیونوز تریساکاریدها Retene: متشکل از گالاکتوز، گلوکز و فروکتوز است و در لوبیا، کلم، گل سرخ، بروکلی، مارچوبه و سبزیجات دیگر و غلات کامل موجود است.

5. یبوست باعث بدبود شدن گاز معده می شود.

محصولاتی مانند برنج و ماکارونی لزوما کربوهیدرات‌های ایجادکننده گاز نیستند، اما استفاده زیاد از آن‌ها می‌تواند تحرکات روده را آهسته و نامطلوب کند. دقیقا همین مشکل است که می‌تواند به یبوست منجر شود و بوی بدی در گاز معده به ‌وجود بیاورد.

محققان می‌گویند که وقتی ما به یبوست مبتلا می‌شویم، مدفوع برای مدت طولانی‌ای در کولون یا روده بزرگ باقی می‌ماند و باکتری‌ها می‌توانند به آن رسوخ کنند و باعث شکل‌گیری گاز زیاد و بدبو شوند.

6. بعضی داروها باعث بدبو شدن گاز معده می شوند.

بعضی از داروهای تجویزی، ویتامین‌ها و مکمل‌ها می‌توانند همین روده‌ها را تحت تاثیر قرار بدهند و باعث شکل‌گیری گاز معده و روده بدبو شوند. دلایل این نوسان‌ها و اختلال‌ها با توجه به نوع داروها متفاوت هستند و میزان گاز ایجادشده نیز در هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است.

افرادی که داروهای کاهش وزن مصرف می‌کنند، معمولا با این گازهای بدبو مواجه می‌شوند. مکمل‌های آهن، مکمل‌های حاوی فیبر و داروی متفورمین نیز می‌توانند گاز معده زیادی به‌ وجود بیاورند.

0

مبتلایان به کبد چرب چه غذاهایی مصرف کنند؟

چربی در بخش‌های مختلفی از بدن برای تامین انرژی ذخیره می‌شود. بخشی از کبد هم از چربی تشکیل شده اما بالا رفتن حجم چربی ذخیره شده در کبد نشانه بیماری کبد چرب است.

مبتلایان به کبد چرب چه خوراکی‌هایی مصرف کنند؟

دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد: کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی. همچنین در زنان این امکان وجود دارد که به دلیل بارداری دچار بیماری کبد چرب شوند.

درمان اصلی برای بیماران کبد چرب تغییر در رژیم غذایی و ورزش کردن است. اگرچه برخی افراد باید برای درمان‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنند.

رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب شامل انواع مختلفی از خوراکی‌ها می‌شود. کاهش کالری مصرفی و خوردن مواد غذایی طبیعی و حاوی فیبر بالا نقطه شروع خوبی است. مصرف خوراکی‌های حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده، فیبر و پروتئین می‌تواند به احساس سیری و تامین انرژی کمک کند.

برخی افراد تمایل دارند برای درمان این بیماری رژیم‌های غذایی خاص همچون رژیم گیاهی یا مدیترانه‌ای داشته باشند.

به گزارش مدیکال نیوز تودی، علاوه بر این توصیه ها، خوراکی‌های خاصی وجود دارند که ممکن است برای مبتلایان به بیماری کبد چرب مناسب باشند. برخی از این مواد خوراکی مفید عبارتند از:

سیر: نتایج یک بررسی نشان می‌دهد مصرف مکمل‌های پودر سیر، وزن بدن و چربی را در مبتلایان به بیماری کبد چرب کاهش می‌دهد.

اسیدهای چرب امگا 3: بازبینی نتیجه یک بررسی حاکی از آن است که اسیدهای چرب امگا 3 سطح چربی کبد و کلسترول HDL را در بیماران مبتلا به کبد چرب کاهش می‌دهد.

قهوه: قهوه حاوی اسید کلروژنیک است. ترکیبی که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد همچنین به کاهش کلسترول و فشار خون کمک می‌کند. علاوه بر این، قهوه به حفظ بدن در برابر بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک می‌کند. افزودن قهوه به وعده صبحانه در رژیم غذایی مبتلایان به اسید چرب حائز اهمیت است.

بروکلی: مصرف انواع مختلف سبزیجات برای بیماری کبد چرب مفید است اما بروکلی یکی از گیاهانی است که باید نسبت به گنجاندن آن در رژیم غذایی توجه ویژه‌ای داشت. بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف طولانی مدت بروکلی از تشکیل چربی در کبد موش‌ها جلوگیری می‌کند.

چای: مصرف چای برای اهداف پزشکی روشی است که از هزاران سال قبل کاربرد داشته است. همچنین نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد چای سبز به طور خاص به کاهش میزان چربی بدن و چربیِ خون کمک می‌کند.

گردو: مغز گردو سرشار از امگا 3 است. بررسی انجام گرفته در سال 2015 حاکی از آن است مصرف گردو عملکرد کبد را در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بهبود می‌دهد.

آووکادو: آووکادو سرشار از چربی‌های مفید است و حاوی مواد مغذی ضد التهابی و فیبر محلول است که به کاهش قند خون و استرس اکسیداتیو کمک می‌کند.

سویا: برخی از پروتئین‌ها به حفظ بدن در برابر بیماری کبد چرب کمک می‌کنند. سویا نیز به متعادل نگه داشتن اثرات مصرف کربوهیدرات‌های ساده بر بدن کمک کرده و سطح قند خون را کاهش می‌دهد.